Meni Zapri

Zgodba o Miracolo di Mare

S starodavnim mestom Piran so povezane številne legende, miti in lokalne zgodbe, ki se v mnogih različicah, oblikah in odtenkih prenašajo iz roda v rod. Kljub temu, da se elementi zgodb spreminjajo, dopolnjujejo in prilagajajo – sporočilo venomer ostaja enako.

Miracolo di Mare je ena izmed takšnih zgodb, ki se v piranskem izročilu ohranja že več kot pol tisočletja. Zgodba, katere originalni zapis še vedno hranijo v arhivu, govori o piranskih ribičih, ki so nekega junijskega večera nedaleč stran od sečoveljskega zaliva zasledili ogromno ribo, nenavadne oblike.

Riba je bila tako velika, da ji je bilo 20 ribiških čolnov komaj kos. Kakor pravi legenda, je bila riba dolga 13 in široka 7 korakov. Njena repna plavut je bila podobna delfinovi, na glavi pa je ob velikih očeh in ustih, polnih zob, imela še odprtino, skozi katero je brizgala voda.

Ribiči so ribo uspešno zajeli in jo s skupnimi močmi, privezano na čolne, privlekli v Piran. Domačini so se v množicah zbrali na obali in občudovali morsko bitje, ki ga prej še nikoli niso videli. Zaradi njegove velikosti in nenavadne oblike so ga poimenovali »Miracolo di Mare« oz. »Čudež morja«.

Zgodba, ki pripoveduje o veliki, nenavadni ribi, naši Boutique hotel nastanitvi ni posodila le svojega imena, temveč je tudi nenehen opomin, da veličastnost morja ne gre podcenjevati in da nemalokdaj s svojimi skrivnostmi preseže našo domišljijo.

V svojih globočinah morje namreč še danes skriva številne čudeže, ki potrpežljivo čakajo … na pravi trenutek, da jih odkrijemo. 

Po čudoviti zgodovini Pirana lahko pobrskate tudi na Facebook strani »Piran – kot je bil nekoč«.
Nikoli namreč ne veste … morebiti pa odkrijete še kakšno zgodbo, ki bi jo bilo v času vašega oddiha na slovenski Obali vredno raziskati.

Biser slovenske obale – Piran

Boutique hotel Miracolo di Mare se nahaja v samem osrčju starodavnega mesteca Piran. Piran oz. Pirano je majhen, ljubek in zelo star – zato najbrž ni nič nenavadnega, da njegove slikovite uličice prežema občutek magičnosti.

Primorski melos krepi zavedanje, da mestece na eni strani objema morje, ki sega skoraj do vhodnih vrat hiš, na drugi strani pa ga pred celino varuje visoko obzidje.

Utrip mesta je prežet s prijetno skrivnostnostjo, ki navdihuje. Zidovi hiš šepetajo zgodbe, stare na tisoče let. Burja, ki občasno prevetri piranske trge in mestne ulice, še daleč v notranjost nosi glas o čudovitih sončnih zahodih, sinje modrem obzorju in čudovitem, lesketajočem se morju.

Kljub svoji majhnosti, Piran obiskovalcu ponuja pravo paleto zanimivih doživetij – od sprehoda po srednjeveških, ozkih uličicah, do veličastnega razgleda, ki se proti morju razprostira iz mestnega obzidja. Cerkev sv. Jurija skriva bogate freske in pripoveduje zanimive zgodbe, s katerimi se lahko kosajo tiste, ki prežemajo Tartinijev trg in Stari trg oz. Piazza vecchia.

Zelena okolica mesta vneto in vztrajno vabi k lahkotnemu raziskovanju s kolesom ali k aktivnejšemu sprehodu, medtem ko morski zrak – kot nekdaj morske sirene – k sebi mami vsakogar, čigar srce hitreje utripne ob misli na morske valove.

Sprehod po promenadi je najveličastnejši ob sončnem zahodu, prav posebna izkušnja pa je zagotovo posedanje vzdolž obale ob toplih poletnih večerih, v katerih pesem škržatov uigrano dopolnjuje nežno šumenje valov.

Pravijo, da v Piranu lahko kupiš najslastnejši sladoled na Obali, poješ kosilo ali večerjo, narejeno iz okusnih svežih in lokalnih sestavin ter popiješ zares odlično kavo, ki ji družbo dela še topel masleni rogljič.

Piran je majhno mesto … z močnim karakterjem!

Zato srčno dobrodošli med slikovite vedute romantičnega mesta, ki ga odlikujejo gostoljubni domačini in neskončne priložnosti za kreiranje nepozabnih doživetij. 

Več o Piranu, njegovih znamenitostih, neodkritih kotičkih in avanturističnih poteh lahko poiščete na strani Turističnega združenja Portorož oz. za več informacij o širši pokrajini pobrskate na spletni strani Krajinskega parka sečoveljske soline – KPSS.