Meni Zapri

Piran za radovedne: Kaj si ogledati in kaj početi?

Ste že rezervirali svoj bivanje v Piranu ali še razmišljate, ali je Piran primerna destinacija za vaš naslednji oddih, ne iščite več dalje. Tukaj vam bomo razkrili vse očarljivosti tega majhnega obmorskega mesta, ki vas bo zagotovo navdušil in očaral. Tako z neverjetno dediščino, kopico vznemirljivih izletov in športnih aktivnosti, ki vam jih ponuja. Spoznajte Piran malo drugače. 

Zaradi svoje posebne lege in neposredne bližine italijanske in hrvaške meje, Piran ostaja priljubljena destinacija za vse, ki raziskujejo istrsko regijo. S svojimi ozkimi ulicami, številnimi znamenitostmi, beneško arhitekturo in čudovitimi pogledi na morje pa ga pogostokrat imenujejo tudi “miniaturne Benetke” in je vsekakor eno izmed najlepših mest v Sloveniji.

Kako priti v Piran?

V Piran lahko pridete z različnih začetnih točk. Lahko se pripeljete z avtom, z avtobusom, z vlakom, z letalom, z lokalnim prevozom, kolesom ali ladjo. Imejte v mislih samo, da z avtom ne morete v mesto in da vam mesto omogoča enostavno raziskovanje peš ali s kolesom. Na voljo so tudi lokalni avtobusi, ki povezujejo Piran z bližnjimi mesti, kot so Portorož in Koper. Pred potovanjem pa je vedno dobro preveriti urnike in možnosti prevoza, še posebej, če nameravate uporabiti javni prevoz.

Kaj početi v Piranu? 

Ker je Piran precej majhno mesto se zdi kot da ni veliko možnosti in izbir, a naj vas navdušimo s številom aktivnosti, ki se jih splača videti ali doživeti:

– raziščite očarljivo staro mestno jedro,

– obiščete znano beneško hišo,

– sprehodite se po Tartinijevem trgu in Tartinijevo hišo,

– se sprehodite se do slavnih piranskih obzidij,

– obiščite akvarij in spoznate nove prebivalce (vrste) Severnega Jadranskega obrežja,

– obiščite najboljše restavracije in uživate v najbolj svežih morskih jedeh,

– raziščete še sosednja mesta, kot so Portorož, Koper, Izola, Fiesa, Trst ipd.,

– obiščete znane soline,

– greste na sproščujoč sprehod od Pirana do Portoroža (približno 3 km),

– ali skočite na kolo in se zapeljite od Pirana do Portoroža (približno 3,5 km), 

– se kopate, 

– ali najamete kajak in doživite prečudovite sončne zahode iz mirnih voda morja,

– ali poleti skočite na katamaran v Benetke, 

– se odpravite na znano Parenzano – peš ali s kolesom. Zgodovinska železniška proga, ki je v zgodnjem 20. stoletju povezovala mesta Trst (Italija), Buje (Hrvaška) in Poreč (Hrvaška).

Od njegovega očarljivega starega mestnega jedra pa vse do njegovega okusnega kulinaričnega prizorišča in vznemirljivih dnevnih izletov, Piran ponuja vse, kar potrebujete za popoln oddih. Vedno znova se lahko zaljubite v njegovo romantično plat, raziščete njegovo zgodovinsko dediščino ali ga preprosto izkoristite kot odlično izhodišče za vse vrste športnih dejavnosti ali dnevne izlete. Piran bo zagotovo osvojil vaše srce. Zato za svoj popoln oddih nikoli ne pozabite na Piran in v njem ustvarite spomine, ki bodo ostali celo življenje.