Bed and Breakfast Piran, Miracolo di Mare

german italian english Bed and Breakfast Miracolo di Mare

O imenu

Zgodilo se je ponoči 1. junija daljnega leta 1555, ko je v Piranu županoval prečastiti in plemeniti gospod Paolo Contarini. Piranski ribi či so namreč v Sečoveljskem zalivu pri močvirju Fontanige zasledili ogromno ribo nenavadne oblike. Take, ki jo do tedaj še nikoli niso videli. V njih je prebudila strah in zanimanje. Glas se je med ribiči takoj razširil. Da bi jo ujeli, je še iste noči odšlo iz Piranskega pristanišča dvajset čolnov z ribiči opremljenimi z najrazličnejšim orodjem in orožjem: sulicami, sabljami, kopiji, meči, sekirami, kosirji in celo britvami. Ko so se približali velikanski ribi so jo obkrožili in začeli napadati, da bi jo izvlekli. Riba ni ostala na plitvini niti četrt ure, ko so jo ribiči že izvlekli, vendar je z repom zamahnila in preplašila ribiče, saj je potopila pramce nekaterih čolnov ter jih odbila in skoraj prevrnila. Nato se je riba v velikem strahu izmaknila. Strah in napetost sta rasla. Nek ribič se je opogumil, priplul do nje in je ranil v bok tako, da je vanjo zarinil sabljo do ročaja. To je bila za ribo smrtonosna rana.

Naslednjega jutra 2. junija je vseh dvajset ribiških čolnov ribo odvleklo v Piran na obalo h klavnici. Tu je bil med številnimi radovedneži tudi gospod Cristoforo Canal, oskrbnik, ki je dovolil, naj iz njegove galeje vzamejo vrvi, s katerimi in pomočjo vitla so ribo so ribo izvlekli na kopno, saj so jo edino tako lahko. Da so ribo iz morja spravili na obalo je trajalo kar nekaj časa. Med tem so se zbrali vsi Pirančani, da bi videli to neverjetno veliko in čudno ribo. Med njimi je bil tudi občinski notar, ki je vse to opisoval. Ker do takrat take ribe še niso videli, so jo imenovali »morsko čudo«.

Ko je bila riba na suhem, so jo ribiči, ob prisotnosti številnih radovednih oči, najprej izmerili. Dolga je bila 13 korakov, široka pa 7. En korak je bil dolg skoraj 1 meter. Rep je bil podoben delfinovemu in je razširjen meril 2 koraka in 1 čevelj, torej nekaj več kot 2 metra. Na glavi je riba imela dve veliki očesu in kot vedro široko odprtino iz katere je špricala voda 2 do 3 korake v višino. Spodnji del ust je bil podoben udarnemu kljunu manjše galeje z 42 zobmi dolgimi en pedenj. Na zgornji čeljusti pa ni bilo zob ampak samo odprtine, v katere so se prilegali zobje iz spodnje čeljusti. Riba je imela na vsaki strani po eno plavut dolgo en laket (pr. 70 cm), nad repom pa grbo kot delfin. Spolni ud je meril en laket, testisa pa sta bila kot topovski krogli.

Mnogi ljudje so rezali salo te ribe, ki je bilo podobno svinjskemu. Iz njega so pridobili 100 vrčev svetlega olja, prozornega kot voda, lepšega od olivnega. Gorelo pa je s prekrasnim plamenom dvakrat dlje od olivnega. Če bi ljudje vedeli kakšna je ta riba bi lahko iz nje pridobili 500 vrčev olja. Mnogi so si pridobili tri do štiri vrče olja, kolikor je pač kdo utegnil. V stekleničkah je bilo videti kot voda ali prozorno belo vino. Prodajali pa so ga po 4 dukate na vrč.

Ker je začela grozno smrdeti so jo odvlekli na Savudrijski kras. Tam so očistili še vso meso od kosti. Ribi so za spomin izpulili vse zobe. Čeljust so odnesli nad strešne grede cerkve sv. Jurija, gornji del glave pa v Frančiškanski samostan v Piran. Rebra so merila en korak, z drobovjem pa bi lahko napolnili ladjo nosilnosti 200 starov (1 star = 83 l).

V naslednjem mesecu juliju pa se je razširila kužna bolezen, ki je povzročila smrt številnim ljudem.

© 2008 Bed and Breakfast Miracolo Di Mare